Домейн - Избор, подновяване, период на регистрация

Стигнали сте до извода, че ви трябва сайт. Знаете, в общи линии, какво означава оптимизация за търсачки. Разглеждате готови платформи, платени и безплатни темплейти, говорите със специалисти и се опитвате да се ориентирате. Някъде там възниква въпросът какъв ще е домейнът. Хората обикновено не отделят достатъчно внимание на това, смятат го за подробност. А всъщност от нея, до известна степен, зависи популярността на сайта. Затова ето как ви предлагаме да процедирате, когато трябва да измислите домейн.

Помислете кои са първите 5 думи или фрази, описващи най-точно дейността ви. Запишете ги на лист и започнете да ги комбинирате една с друга, да им слагате представки и наставки. Така е най-вероятно да намерите това, което ви трябва. Често се случва за домейн да изберете някоя от ключовите думи, по които ще ви търсят потребителите в последствие. Това ще ви помогне да излизате по-напред в търсачките.

Постарайте се да е уникален. Ако прилича на домейна на някоя известна марка и единствената разлика е в разширението, ще ви е много трудно да се наложите. Хората автоматично ще се сещат за адреса на известната марка, независимо колко усилия и пари инвестирате в реклама.

Домейнът ви трябва да е лесен за запомняне и изписване – да се пише, както се чува и да не съдържа трудно запомнящи се думи или букви; избягвайте числа и тирета. За да спазите тези две изисквания е добре да бъде и кратък. Така улеснявате разпространението му.

Обикновено потребителят се ориентира по домейна какво съдържание ще намери на сайта. Ако вашият случай не е такъв, ще е необходимо да вложите много повече средства в реклама. Добрата новина е, че успеете ли да наложите този домейн веднъж, всички ще се сещат само и единствено за него (като Amazon.com например).

Дали вашият домейн ще ви помага или ще трябва да полагате двойно повече усилия, за да го направите популярен и откриваем от търсачките зависи и от периода, за който е регистриран. Смята се, че дългият период на регистрация е доказателство за сериозните ви намерения по отношение на сайта – искате да го развивате и да го направите полезен за потребителите. Затова с предимство в търсачките е домейн, запазен за повече време.

По-добре дайте на куп парите, които иначе ще плащате, за да го подновявате всяка година. Така първоначалните разходи ще са повече, но ще имате и допълнителни ползи.

Ако го регистрирате само за една година и влагате средства в оптимизирането и рекламата на сайта, внимателно следете сроковете за подновяване.  Два месеца преди крайния срок ще получите напомняне, че домейнът ви изтича. Ако не вземете мерки,  той минава в redemption период, т. е. все още можете да го подновите след заплащането на доста солена наказателна такса. Междувременно на сайта ви излизат реклами на конкуренцията. В края на този период, се прави търг и ако никой не го е купил, домейнът отново се пуска за свободна регистрация.

Мислете за всичко това от момента, в който решите, че ще ви е нужно интернет присъствие. Само така ще можете да вградите успеха в сайта си от самото начало.