Андрей Димитров: Търсачката измерва сайтовете по полезност, а не по релевантност или по авторитет.

Андрей Димитров: Търсачката измерва сайтовете по полезност, а не по релевантност или по авторитет.

Здравей Андрей, в Интернет има много информация за теб. Всички, които са чели нещо и знаят, че се занимаваш с оптимизация за търсачки - SEO. Разкажи ни от къде си? Има ли личност, която те вдъхновява, коя зодия си и какво правиш през свободното си време, когато не си пред компютъра?

Здрасти Благо и благодаря за поканата за това интервю. Започвам да отговарям по реда на въпросите.

Роден съм, живея и работя в града на тепетата - Пловдив.

Личност, която да ме вдъхновява (що се касае до SEO) - може би Rand Fishkin от Moz. Харесва ми начина по който говори, прави го с голям ентусиазъм и с много енергия.

Зодия Рак.

През свободното си време съм пак на компютъра :) А иначе когато не съм пред него най-вероятно гледам нещо по телевизията или съм навън да се разтъпча и да си дам малко почивка на мозъка.

Имам дъщеричка, която днес прави 6 месеца. Бих искал да и отделям повече време, отколкото сега.

Да не забравя да поставя връзка към Google+ профила си, че Мат ще вземе да изтълкува това интервю като спам :)

Шегувам се, разбира се.

Благодаря, а сега да преминем и към професионалните въпроси :) По колко часа на ден отделяш за SEO?

Така поставен въпроса отговарям съвсем конкретно - не повече от час на ден. И все пак всичко е свързано с планиране на задачите.

Има дни в които работя и малко повече от час, а има и такива в които изобщо не работя :)

Всичко опира до бюджета за SEO и до планиране и стратегията. Клиента плаща X лева на месец и тези X лева аз му осигурявам Y на брой линкове на месец - ни повече, ни по-малко. Правя си дългосрочен план като всеки месец съм описал от къде и по колко линка ще взема и като разхвръля това във времето получавам една сравнително спокойна и доходоносна работа. Всъщност повече време отделям предимно за четене. Много е трудно да не изпуснеш някой ценен материал и винаги да си на гребена на вълната. Писане на мейли, връзки с други оптимизатори - така ми минава по-голямата част от деня.

Като стана въпрос за планиране на време, скоро в Wickeble ще публикувам едно ревю на един страхотен органайзер, който ползвам от скоро и който улеснява много работата ми.

Какъв извод си направи от SEO състезанието?

Че в SEO нищо не е равно и справедливо. Няма как всяка маймунка да си стои на своя си клон и на клона ѝ да има по 1 банан. Някоя маймуна няма да е гладна, но на клона и ще има 5 банана, друга ще умира от глад, но на клона и няма да има нито един банан, трета пък ще се промъкне на клона на другарчето си...

Иначе чисто професионално - всичко старо си работи и до днес. Имахме линкове от всякакви нерелевантни сайтове. Имахме тонове sitewide линкове, Пано спамеше по форумчета здраво, аз и Теди като че ли го удряхме здраво на артикъл маркетинг. Просехме си наказание от всякъде, но такова не дойде. И знаеш ли защо?

Тайната се нарича диверсификация. Разнообразието на различни по естество връзки към сайта ни се оказа плюс, отколкото минус. Погледнато от страни (поне според коментари от колеги) сайта ни е получавал връзки все едно от различни потребители, досущ като натурални.

Стартираш нов проект Evoices.net. Идеята е чудесна. Каква ще е тематиката на сайта? Какви личности ще интервюираш?

Тематичен сайт само с интервюта. Идеята е да каня хора, които са популярни и не чак дотам в онлайн средите. Ще им задавам въпроси, те ще отговарят.

Мисля си, че интервютата винаги са били полезни, а знаем колко е добре един сайт да е полезен за хората. Като стимул ще връщам линкове към хората на които задавам въпроси. Не смятам, че изходящите линкове са проблем (за повечето оптимизатори са голям проблем). Проблем са, когато са поставени с цел спам, а ясно се вижда, че идеята на сайта е съвсем друга.

От друга гледна точка се надявам да завържа добри контакти, дори и с хора, които не познавам. Контактите с другите хора е най-доброто SEO. Все пак - в основата на всичко е SEO.

Кой е най-надеждният източник за информация за SEO?

Най-важните неща ги научавам от searchengineland и seroundtable. Канала на Мат в тубата също е ценен.

С "Fellowship of the SEO" създадохте много полезен и добре оптимизиран сайт. Имате ли планове за него?

Нямаме планове за сайта. Пробвахме да го ребрандираме, като му сменихме малко съдържанието и тайтъла на хоума, но нищо не се получи :) Все пак семантичното ядро на сайта е съвсем друго. За момента си го ползваме за сателит.

Качествено съдържание, линкбилдинг, социални сигнали или от всичко по много?

Аз бих заложил на полезно съдържание, може и да не е толкова качествено. Google разбира дали хората са щастливи от информацията в даден сайт, колкото и някои колеги да не ми вярват :) Търсачката измерва сайтовете по полезност, а не по релевантност или по авторитет. Вторите 2 също имат тежест, но в основата си търсачката иска да класира най-полезните сайтове.

Ще ти дам един пример: Ако аз съм собственик на сайт за лаптопи и таблети ето какво бих направил. Бих сложил изключително добре направен филтър с който да може да се отсяват устройствата по различни критерии. Бих сложил много снимки и то с голяма резолюция, така че потребителя да може да разгледа по-подробно лаптопа, все едно е в магазина. Бих направил видео ревю за всеки един модел. Таблицата с характеристиките е задължителна. Потребителски оценки и коментари също са добре дошли. А когато всичко това се съчатае с удобна мобилна версия, която улеснява работата с пръсти няма как Google да не го оцени. UX и поведенческите фактори никога не са имали толкова голяма тежест, колкото в момента имат. И ще стават с все по-голяма. Видя как Yandex изключи връзките от своя алгоритъм. Какво им пречи на Google да го направят?

Така че аз залагам предимно на това дали сайта има достатъчно полезно съдържание и как можем постоянно да го подобряваме и да внасяме допълнения, които правят потребителя щастлив. Проста формула за успех, за жалост повечето клиенти не искат да правят промени по сайта си, защото според тях сайта им е перфектен :)

Нали знаеш - нашето си е най-хубаво :) Само че в SEO трябва да можеш да гледаш обективно на сайтовете, без да имаш чувства към клиентския сайт като си мислиш, че щом ти го оптимизираш, значи заслужава да е първи. Google преценя кой да е първи, ние трябва да разберем защо Google е преценил така и какво може да направим по нашия сайт, така че Google да го заобича. Имаме достатъчно инструменти да направим подробен анализ на конкуренцията.

Какво пропуснах да те попитам, а те вълнува изключително?

Съвсем наскоро направих изцяло ребрандиране на началната страница на сайта си за SEO оптимизация SEOJedi.biz. Блога си стои, публикациите си стоят, дори се надявам да започна да пиша по-често, промених само началната страница и се надявам да ви хареса. Най-вече на клиентите да им хареса :)

За финал един въпрос, на който много искам да науча отговора. Какво е черно SEO?

Не мисля, че аз съм човека, който може да даде отговор на този въпрос, тъй като никога не съм се занимавал с подобни неща. Най-просто казано, черно SEO е да лъжеш търсачката по брутален начин, поне аз така го тълкувам. Времената в които черното SEO няма да съществува под никаква форма не са далече обаче. Или поне Google работят здраво над това. Разбира се, тези които винаги са се занимавали с черно SEO едва ли биха се отказали и винаги ще търсят отворени вратички в алгоритъма, докато дойде ден в който просто няма да има такива.

Не препоръчвам на никой да се занимава с такива неща, защото са си чиста загуба на време, поне според мен.

Uikit - помага на уеб страниците да изглеждат по-к...
Matt Cutts: Помагаме на уеб мастърите за да подобр...

Свързани публикации

 

Коментари 1

Guest - Пано Кондоянис на Четвъртък, 06 Февруари 2014 06:31

Примера с маймуните е показателен и на място. ;-)

Примера с маймуните е показателен и на място. ;-)
вече сте регистриран? влезте оттук
Guest
Неделя, 09 Май 2021